kulturkompaniet.


måndag 29 mars 2010

En hyllning till Sveriges största.

Dagens egentliga tips är en hyllningsskiva till ett av Sveriges bästa popband. Känslan som infann sig var dock att denna hyllningsskiva skulle falla ganska platt om man inte sedan tidigare är bekant med vad som enligt mig mycket väl kan vara den största popskatt som går att finna i vårt avlånga land. Vilka är det då jag talar om? Några av er har antagligen redan lyckats lista ut vad som komma skall. Oavsett vilket - nu fortsätter vi!

1989 hände någonting i Luleå: en (än så länge) fjorton skivor lång saga startade. Trots att flera av medlemmarna har haft många andra projekt under de år som de spelat tillsammans så har detta projekt trotsallt varit deras huvudsakliga och även det som rönt mest framgång. Det band jag talar om är alltså The Bear Quartet. De utav er som inte känner till bandet för deras musik har nog dock hört talas om att de senast under förra året avsade sig en grammis och dessutom utkrävde en ursäkt utav grammisarrangörerna som enligt sångaren Mattias Alkberg "borde ha koll på att jag inte vill ha något med galan att göra".

Att gå in djupare på alla de album som vi under åren förärats med skulle bli en både långtråkig (rent läsmässigt) och tidskrävande historia så jag kommer istället att presentera det album som jag själv anser vara den absoluta höjdpunkten för att sedan lämna er åt ert eget öde.Skivan heter Angry Brigade (länk till spotify) och släpptes 2003 på skivbolaget A west side fabrication. Det finns egentligen inte så himla mycket att säga om skivan som den inte kan säga om sig själv: allt sitter helgjutet och varenda spår känns som en riktig käftsmäll mot en, under denna tid, i övrigt ganska så feg popscen. Mina bsoluta favoritpår på denna skiva som jag tycker ni skall kolla in lite extra är Ask me don't axe me och All your life.

Och nu till den egentliga anledningen till att jag skrev detta inlägg: samlingsskivan Money Talks - A Tribute to Bear Quartet. Medverkande är bland annat Laakso, Junip, Kristoffer Åström och Bad Cash Quartet. Det allra skarpaste spåret på denna skiva är dock, lite otippat, en cover på Just Locals av inga mindre än The Concretes. Så låt nu den här skivan snurra flera varv i eran spotify kö och ni kommer att trollbindas utav flera års mästerligt låtskrivande.

2 kommentarer:

  1. http://i.imgur.com/b6D5c.gif

    That is all.

    SvaraRadera