kulturkompaniet.


tisdag 17 augusti 2010

Till Jens Liljestrand angående hans inlägg om tatueringar


Dagens Nyheter har en relativt bra kulturdel, lite vriden men hyffsat kvalitativ. Jens Liljestrand (bilden, känd från tv3s Baren) är författare och medarbetare på kulturredaktionen på Dagens Nyheter. Han skrev det här lilla kåseriet i förra veckan :

Tatueringar - Över min döda kropp (DN 13/08 -10)

Jag är en extremt inkluderande snubbe. Jag kan diskutera feministisk teori med tjejerna och snacka fotboll med grabbarna. Jag kan lira "Staten och kapitalet" på gitarr och deklamera Heidenstam. Jag bastar med bögar utan handduk. Jag respekterar muslimer, Lars Vilks, Piratpartiet och scoutrörelsen. Med andra ord för jag allt för slippa skapa avstånd mellan mig själv och "de andra", oavsett vilken grupp det gäller. Fast vid tatueringar drar jag fanimej gränsen. En tatuering är för mig, snarare än en klassmarkör, ett bevis på att innehavaren är obildad, ytlig, smaklös, billig, trashig, banal samt - beroende på kön - slampa respektive kriminell. Är det paradoxalt nog min ovilja att sätta etiketter, den fina tanken att "vi är alla lika", som gjort mig så fördomsfull mot människor som frivilligt brännmärker sig med körsbär, vikingar eller sina barns födelsedatum? I vilket fall skäms jag. En lämplig botgöring vore väl att tagga ett fett PC i häcken. Eller några kronor till Radiohjälpen.

Hej Jens. Du är en väldigt inkluderande snubbe - det håller jag med om. Du inkluderar alla generaliseringar och fördomar som finns när du uttalar dig om olika samhällsgrupper. Vad är det du vill ha sagt egentligen? Att du är bättre än "de andra" (läs bögarna, muslimerna och alla otatuerade lundaspexare) för att du är uppebar schouvinist, homofob, översittare, smygrasist och dessutom ohämmat nöjd över en akademisk disputering om Vilhelm Moberg ("denna GIGANTH") och några utgivna böcker om medelklasscouter? Vill du säga att du är en så fantastisk människa att du kan acceptera precis alla som inte är lika bra och lyckade som dig? Ja, bortsett från de 2 miljoner tatuerade svenskar som - beroende på kön - har utomäktenskapligt sex eller laddar ner film. Jag har ett tatueringstips till dig, något du kan gadda på rumpan om du nu ändå valt det: "Släpp sargen".

Tack och hej DN kultur - vi ses helst inte någon gång.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Herregud. Mer instängd snubbe får man tydligen leta efter. Det kanske är läge att ta bort skygglapparna och sluta se sig själv som norm? Nåja, nu ska jag inte gå på allt för hårt för jag respekterar och accepterar till och med medelklass-svenskar utan självdistans iklädda årets fulaste kostym.

    Skäms DN som gått med på att publicera sån smörja!

    Riktigt fin kommentar, Charles.

    SvaraRadera
  3. hahahaha nu ångrar ni allt att ni tatuerade er, va? ni som ville märka er själva som unika och exklusiva...gärna i form av en tribalsymbol...och, ve och fasa, några år senare är det en klassmarkör (ja, nedåt då alltså)förargligt utav bara faaan! och jag skrattar, vad jag skrattar :)

    SvaraRadera